Ikke si ikke

«Ikke nevn slaktingen for grisen – vokt dine ord». Slik lyder Sunt Bondevett på jobbens femte bud. Budet handler om kommunikasjon. Faktum er, vi sier mye rart til hverandre.

«Ikke kom for sent», «ikke glem papirene» og «ikke fortell dette til andre» – presiserer vi. Det vi vel mener er «kom tidsnok», «husk papirene» og «hold dette for deg selv». Og til barna: Ikke sykle i trafikken! Ikke snakk med fremmede! Ikke drikk alkohol! Hvorfor heller ikke å be barna om å leke der det er trygt, kun snakke med kjente, og holde seg edrue? Ta en titt på setningen under:

Ikke tenk på Erna Solberg

Klarte du det? Ikke å tenke på Erna altså? Se hvordan repetisjon fungerer:

Ikke tenk på ERNA, ikke tenk på ERNA, ikke tenk på ERNA.

Det er usedvanlig vanskelig ikke å tenke på det vi blir bedt ikke å tenke på. Årsaken er at for i det hele tatt å forstå setningen, må vi «ta den inn». Og dermed har vi tatt inn det vi ikke skulle tenke på også, i dette tilfellet ordet Erna. Hjernen skjønner ikke at det står «ikke» foran.

Negativ programmering

Dette kalles gjerne «negativ programmering». Vi tenker på det vi egentlig ikke skulle tenke på.  Saken er at vi bør sette oss positive mål, og formulere oss deretter. Å gå gjennom livet og tenke på det vi ikke skal drive med, er ikke så motiverende. Vi bør snakke om hva vi skal, ikke hva vi ikke skal. Her er en test for deg; hvordan vil du omformulere disse uttalelsene til noe «positivt»?

«Ikke vær nervøs», «ikke glem å sende meg rapporten før klokken 4», «ikke drikk øl i kveld», «ikke ert katten». Del gjerne i kommentarfeltet på facebooken vår “Sunt Bondevett på jobben”.

Se også video: Vær deg selv


For mer informasjon eller spørsmål kontakt:

Tommy Berglind tlf. 976 40 973, tommy@fjeldstadandpartners.no