Dårlig stemning på jobben – lag et varselrop!

IMG_0083.JPG

Fattern var en sindig bonde; en pragmatiker med en usedvanlig dose sundt bondevett. Jeg har aldri hørt ham klage på noe som helst. Ingen sutring, og aldri har jeg hørt han snakke offersnakk. Han levde et godt og langt liv med min mor som også ser lyst på livet og med fire barn som har skikket seg godt. Flere ganger har han fortalt meg at han har levd livet sitt akkurat slik han har ønsket. Det er å være tro med seg selv.

Hugge tømmer i 30 minus

Men gjennom et langt liv med mye slit, med tømmerhugst i skogen i 30 minusgrader, bygging av fjøs og låve, opp halv seks hver morgen i 30 år for å stelle dyr og minimalt med ferie, må vi vel anta at ikke alt har gått knirkefritt? Hans dager har antageligvis vært vel så anstrengende som våre, selv om det er tøft for oss også, de dagene heisen står, kaffemaskinen streiker, eller kunden er litt ekstra krevende. Jeg stilte ham to spørsmål: Hva er bakgrunnen for at du aldri klager? Har du hatt en spesiell måte å tenke på?

Det brenner og det svir!

Bakgrunnen var enkel. «Det hjelper jo ikke å klage», sa han. «Klaging er jo ikke bra for de som hører på heller, tvert i mot». Han fortalte videre at da han og min mor var nygifte var det en eldre kvinne i bygda som var fæl til å klage. Alt var galt stort sett hele tiden. Spesielt med helsa. Var det ikke armen så var det ryggen – eller noe annet. Og hun hadde et yndlingsuttrykk som omfattet det hele. «Det brenner og det svir!». Uansett hvor hun hadde vondt kom uttrykket. Dag ut og dag inn. Min far fortalte at det han og min mor hadde avtalt seg i mellom, var at når en av dem begynte på det den andre mente var usaklig klaging og sutring, ja da skulle den andre umiddelbart rope varselropet «det brenner og det svir!». Det ble derfor signalet på at nå var det på tide å stoppe. En måte å riste den andre ut av den negative tilstanden. Kaldt ute? Tidlig opp nå igjen? Mye å gjøre? Neida, det brenner og det svir!

Er poenget å holde seg kald?

Betyr dette at de ikke kunne diskutere negative ting? Er poenget å holde seg kald og ikke lytte til følelsene? Selvsagt ikke, poenget er bare at vi litt for ofte sutrer helt uten grunn, og at vi både påvirker oss selv og de rundt oss i negativ retning. Det er den uvanen vi vil til livs.

Kan du lage et varselrop på din jobb også? Lån gjerne «det brenner og det svir»!