Hvorfor smile om du har en god grunn til å være sur?

IMG_0484.JPG

«En flink bonde er heldig med været – vær optimistisk». Slik lyder Sunt Bondevett på jobbens sjette bud. Optimisme tiltrekker seg ressurser og det hele starter inne i vårt eget hode.

Har du søkt på ny jobb i det siste? På et eller annet tidspunkt er vi i en situasjon hvor vi ønsker oss en ny jobb. La oss si vi er litt desperate. Vi trenger en jobb, og vi trenger den raskt. Så dukker det opp et jobbtilbud. Men det kan jo dessverre hende at det ikke er akkurat den jobben vi ønsker oss. Kanskje er ikke lønna særlig bra, kanskje en tungvint reisevei, og muligens fant vi ikke helt tonen med den fremtidige sjefen. Men hva kan vi gjøre? I en slik situasjon blir vi lett styrt av desperasjonen. Vi må kort og godt godta det vi blir tilbudt, i mangel av noe bedre. Desperasjonen er en dårlig forhandler. Kanskje kan vi si at vi har en god grunn til å være litt sur.

La oss tenke oss en helt annen situasjon. Utgangspunktet er det samme, vi er desperate etter en ny jobb. Men nå er det noe annet som skjer. Nå får vi plutselig tre jobbtilbud. To interessante spørsmål dukker opp.

  1. Hvordan føles den siste situasjonen i forhold til den første?

  2. Hva fører denne følelsen til?

Å ha valgmuligheter føles godt

Svaret på det første spørsmålet er enkelt. For nå har vi jo valgmuligheter. Følelsen av å kunne velge og vrake er deilig. Det er en god følelse som gir oss selvtillit. Denne gode følelsen gjør at vi oppfører oss annerledes. Vi handler på en annen måte, for nå har vi et sikkerhetsnett som gjør at vi kan stille krav. Dermed oppnår vi en ekstra effekt: firmaer ønsker vanligvis å ansette mennesker som også forhandler i en ansettelsesdiskusjon. Vi oppfattes som mer profesjonelle.

Egentlig er veldig lite forandret. Vi har fremdeles ingen jobb. Men følelsen vår er totalt endret. Og til det bedre. Kunnskapen om at vi har flere muligheter får umiddelbart fram smilet i ansiktet. Vi senker skuldrene og selvtilliten øker. Og denne følelsen gjør at vi blir mer effektive og gjør en bedre jobb. Faktisk er disse følelsene – denne mentale tilstanden – usedvanlig viktig for hvordan vi forholder oss til omgivelsene.

Den sinnsstemningen vi er i når vi tar en avgjørelse, kommuniserer eller handler, styrer resultatet av avgjørelsen, kommunikasjonen eller handlingen. Rekkefølgen er også viktig. Først den gode følelsen, deretter handlinger og endelig gode resultater.

Svaret på spørsmålet i overskriften er altså dette: når vi er i god sinnsstemning, håndterer vi det som skjer rundt oss bedre. Let derfor etter det positive.

Se også video: Bedre tid


For mer informasjon eller spørsmål kontakt:

Tommy Berglind tlf. 976 40 973, tommy@fjeldstadandpartners.no