Problemløsing

«Bonden vet at drømmer starter i det små – finn glede i hverdagen». Slik lyder Sunt Bondevett på jobbens tredje bud. Det handler om det lille som en dag kan bli stort. For bonden er dette gleden over et korn, en spire – en kalv. For oss andre i jobblivet som ikke er bønder gjelder det samme prinsippet; alt starter med noe smått.  Som en tanke.

De aller fleste av oss er jo i større eller mindre grad problemløsere i arbeid og fritid. For ofte er det jo noe som skjærer seg og skaper et problem, og vi må trå til, slik at vi kan komme oss videre. Hvor gode er vi? Slike problemer bunner gjerne i uenighet mennesker imellom. Som når et prosjekt på jobben skjærer seg, og vi diskuterer hvem som har det meste av ansvaret – eller den største skylden.

Hvordan finne løsninger?

Hvordan finner vi løsninger på problemene? Det enkle svaret er at vi må lete. Desto mer kreativ energi i retning av å finne en løsning, jo større sannsynlighet for å bli kvitt problemet. Men for i det hele tatt å komme i gang med letingen, må vi ha en underliggende tro på at en løsning kan finnes. Den som tror at en løsning kan finnes, forsøker i større grad å lete etter løsningen, og den som forsøker mer, oppnår mer. Og i mange tilfeller kan det være nok å ha litt tro på saken: Det spilles Lotto for millioner av kroner hver uke selv om vi vet at det bare er en mikroskopisk mulighet for å vinne. Om Norsk Tipping av en eller annen grunn bestemte seg for at ingen skulle vinne i neste spilleomgang, og alle visste det, ville vel ingen ha spilt. Forskjellen på en mikroskopisk mulighet og ingen mulighet er GIGANTISK. Den mentale døren for mulig løsning må være åpen, om det så bare dreier seg om en millimeter.

Et konkret tips: vokt deg for ordene aldri og alltid, siden dette er «lukkede» ord. Om noe aldri vil la seg gjøre, slik du ser det, er allerede din egen mentale dør lukket. Og kanskje slamrer du igjen andres dør i samme slengen, om de tror på deg. At du ikke har funnet en løsning, betyr jo ikke at andre ikke kan finne den. Bli god på å holde egen og andres mentale dør på gløtt!

Har du et eksempel der et problem ble løst selv om andre trodde det ikke var mulig? Del gjerne i kommentarfeltet på facebooken vår “Sunt Bondevett på jobben”.