Stemmebruk i presentasjonsteknikk

Amund-bw.jpg

Presenterer du ofte i jobben? Hvor bevisst er du på hvordan du bruker stemmen? En mumlende stemme bak power-pointen, gir ikke særlig piff til tilhørerne. «Ikke nevn slaktingen for grisen – vokt dine ord». Sånn lyder Sunt Bondevett på jobbens femte bud. Budet handler om kommunikasjon.

Vi bruker jo stemmen hver eneste dag, men hvordan den brukes er vi sjelden særlig bevisste på. Det bør vi være. Poenget er nemlig at det meste kan sies på veldig forskjellige måter. Og stemmen er et av de viktigste verktøyene vi har for å gi presentasjonene våre mer liv. Det kommer energi fra tonefall, volum, hastighet, og intensitet. Her ligger veldig mye av påvirkningen, og morsomt er det også! Sett i gang og tren på følgende:

Si ordene ett og ett

Det bør være en ørliten pause mellom hvert ord, de skal sies ett og ett – selv når vi snakker hurtig. Ellers flyter de i hverandre, og blir vanskeligere å oppfatte.

Legg inn pauser

Når vi sier noe og når vi holder presentasjoner er det viktig å legge inn små pauser, for at budskapet skal synker bedre inn hos lytterne. Pausene kan virke litt skremmende fordi de gir stillhet, men de erfarne bruker dette bevisst – for å påvirke mer.

Husk tonefall

Tonefall er kanskje det viktigste elementet i stemmen. En monoton stemme er søvndyssende, og påvirker stort sett veldig lite. Opp og ned derimot, har en helt annen effekt.

Utnytt intensitet og volum

Intensitet blir bestemt av bruken av musklene rundt munnen. Forsøk selv, si noen ord med høy intensitet – mye muskelbruk, og andre med lav. Volum er ganske enkelt, spesielt å skru det opp. Forsøk heller å senke volumet et hakk, og kanskje enda ett. Du vil oppleve at de andre konsentrerer seg mer, og følger deg bedre. Altså påvirker du mer!

Hvordan trene stemmen?

For å bli gode til å utnytte stemmen må vi trene, for bruken av stemmen er det som gjør fortellingene våre levende. Tenk deg en skuespiller som bare leste opp replikkene. Men dessverre er det akkurat det vi gjør om vi ikke bruker nyansene i stemmen. Her et godt tips: Tenk på situasjonen der du leser et spennende eventyr for et barn.

”....den skumle gamle heksa, som ville forsøke å lokke de søte små barna med seg opp i det sorte heksehuset sitt, der hun hadde både tryllepulver og ekle tørkede flaggermusvinger....”

Dersom poenget er å gjøre dette spennende, hvordan formidler du det hele? Jo, du legger nok trykk på visse ord, og støtter fortellingen med mimikk og ansiktsspråk. Du ser på barnet innimellom, tar gode pauser i fortellingen, og avslutter så med å se på den lille, som forskrekket ser tilbake og lurer på hva som skjer videre.

Påvirk sansene

Vi er ofte alt for monotone og seriøse, og vi holder maska. Men mennesker er emosjonelle, og får ikke kick av fakta. Tonefall, ansiktsspråk, intensitet og volum er det som gjør historien. Dette er ekstra viktig når vi presenterer. Vi må leke med stemmen. Finne ut hvor lange pauser vi kan ta, og sikre oss at vi sier ordene ett og ett, og ikke mumler dem ut. Bruke ansikts- og kroppsspråk for å legge ekstra trykk. Mennesker har flere sanser, og jo mer vi selv bruker flere av våre til å kommunisere, desto mer levende gjør vi også opplevelsen for dem som lytter. Og vi må se på folk når vi formidler, ikke på egen presentasjon, da vil vi merke om de påvirkes. Er de med?

(En god start er å begynne med kun ett ord. Finn et du lett kan støtte med tonefall/intensitet, og kroppsspråk/mimikk. Ordet langt for eksempel, er bra. Det bruker vi jo når vi skal beskrive et eller annet som er langt. Da bør vi ikke si det på en kort måte. Merk deg forskjellen på og først kun si det rett ut.  Langt!  Deretter, si det, lengre – trekk det ut: Laaaaangt! Så, si det på den samme lange måten, og vis samtidig hvor laaaaangt det er, med å vise med hendene – du trekker dem fra hverandre, slik at ordet blir lengre og lengre. Ansiktsspråket bør være med også. Plutselig ble det helt utrooooolig laaangt!)

Og husk at trening betyr å høre din egen stemme når du øver. Det holder ikke å trene «inni seg». Hvordan trener du før du skal holde en presentasjon? Del gjerne i kommentarfeltet på facebooken vår “Sunt Bondevett på jobben”.


Ønsker du å bli trent i presentasjonsteknikk? Ta kontakt med oss på tommy@fjeldstadandpartners.no