Stolene på tunet - Om sunt bondevett på jobben

Om å tenke løsninger.

I boka «sunt bondevett på jobben» beskrev jeg en situasjon som påvirket meg sterkt, og som formet tenkingen min i businesslivet. Det dreide seg om fattern hjemme på gården. Denne store, sterke og trygge bonden, men som i høy alder fikk KOLS. Kreftene forsvant, kondisen gikk ned, og det ble vanskeligere å bevege seg. En dag sto fattern på trammen og så ut på kaffebordet sitt, der han gjennom 40 år hadde tatt seg en kaffe på kvelden etter jobbingen på gården. Til kaffebordet var det 10-15 meter. Nå maktet han ikke de 10-15 meterne lenger. Trist, ja, og kanskje ikke stort å gjøre noe med? Fattern hadde løsningstenking innebygget. For tre meter klarte han jo å gå. En stol satt ut for hver tredje meter, i retning av godstolen ved bordet, løste problemet. Han startet på trammen ved huset og gikk så noen få meter, før han satte seg på den første stolen for å hvile. Etter å ha samlet krefter reiste han seg sakte for å bevege seg nye tre–fire meter, for så å hvile igjen. Etter den siste stolen kunne han ta de siste meterne til bestemmelsesstedet. Så kom muttern med nytraktet kaffe. Og så, endelig, kunne han nyte kaffen. Han fulgte samme prosedyre tilbake.

Hvordan man har det, og hvordan man tar det
Den viktigste lærdommen fra historien om stolene på tunet har med holdning å gjøre. I stedet for å sitte inne i huset, kanskje bitter på at han var blitt så syk, tenkte han mer på hvordan han skulle forholde seg til saken. Han kastet ikke bort tiden på å gruble over hvorfor han hadde fått sykdommen, eller eventuelt hvor urettferdig det er at han hadde fått den. Han brukte kreftene på det han fikk gjort noe med.

Hvordan kan vi lære av denne historien?
Når vi løper inn i et problem på jobben, ta et steg tilbake. Spør deg selv: hva eksakt er det vi forsøker å få til? Et klart formål, som å nå kaffebordet, hjelper oss å sette retning. En annen sak er å ikke å ta ting personlig. I boka skriver jeg, «når regnet høljer ned tar ikke bonden det personlig». Tenker vi slik ser vi ting klarere og vi er mer pragmatiske. Neste steg er å tenke på hva som er nyttig for å nå målet så raskt som mulig. Er det viktig å vinne diskusjonen? Å få det siste ordet? Viktig å ha rett? Eller - viktigst å komme oss videre? Da jeg betraktet fattern sakte på vei til kaffebordet sitt tenkte jeg at «om fattern klarer å være så løsningsorientert med livet, skal i hvert fall jeg klare det med jobblivet». Bruk disse tre stegene i dine jobbutfordringer, kanskje blir du kjent som den som er mest løsningsorientert!

 

Les mer og last ned første kapittel fra boka Sunt bondevett på jobben her:

 
Tommy.png

Tommy har oversikt over alt vi driver med, og kan gi deg råd og veiledning om det du lurer på. 
 
Ring han gjerne på +47 976 40 973 for en hyggelig prat, eller send en mail til tommy@fjeldstadandpartners.no