Er du coach eller mentor?

Ledelsens fremste oppgave er å skape resultater gjennom medarbeiderne sine. Hvordan vi følger opp ansatte er en viktig del av dette.  

Alle ansatte trenger en form for utvikling. De trenger tilbakemelding og oppfølging på hva som er bra og hva som bør forbedres. I sin enkleste form skjer dette ved at lederen stiller noen krav og sjekker at ting blir gjort. Ikke direkte feil, men kanskje ikke spesielt motiverende. Ofte er en balanse av mentorerende eller coachende stil den beste måten å følge opp og utvikle ansatte.

Mentoren gir råd, coachen stiller spørsmål
En mentor gir råd basert på egen erfaring. Hun sier ting som «hadde jeg vært deg, hadde jeg nok valgt….». Coachen derimot, stiller i større grad spørsmål og får den andre til selv å reflektere seg frem til hva som er smart.

Test deg selv, la oss si en venn forteller at han har tenkt å ta fri fra jobben et år og reise på jordomseiling. Siden du har reist mye spør han deg om råd. Foreslår du da at han absolutt bør besøke Alaska og i hvert fall bruke et par måneder i Østen? Og han bare MÅ se Paris! Eller stiller du spørsmål? Skal han reise alene eller sammen med noen? Vil han se natur eller oppleve storbyen? Det er ikke galt å være mentor, men den coachende stilen er mer utviklende og basert på hans preferanser, ikke dine.

Tenk på din egen stil i det daglige, er du mest coach eller mest mentor? De fleste av oss er litt for mye mentor og burde være mer coach, mens de beste balanser begge. De gir råd når det er smart og er mer coachende når det er mest nyttig.  

En coachende samtale
Det er mange måter å coache andre på. En metode vi liker er RO-samtaler (Resultat & Oppfølging). RO-samtaler er et verktøy ledere kan bruke for jevnlig å følge opp sine ansatte på en coachende måte. Gjort riktig er RO-samtalen et effektivt verktøy for å skape resultater og motivasjon.

Les mer og last ned whitepaper om RO-samtalen her:

 
Tommy.png

Tommy har oversikt over alt vi driver med, og kan gi deg råd og veiledning om det du lurer på. 
 
Ring han gjerne på +47 976 40 973 for en hyggelig prat, eller send en mail til tommy@fjeldstadandpartners.no