Sunt bondevett på jobben

Syv bud fra bonden som gjør arbeidsdagen bedre for alle.

Folk som lever nær naturen, har gjennom generasjoner blitt formet til å forholde seg effektivt til omgivelsene sine. I sin enkleste forstand; vær og vind. Nå regnet høljer ned, tar ikke bonden det personlig.

 
 
farm-farming-field-170394.jpg

1. En bonde må like å slå høy
- vær den du er.

Du må forstå deg selv, respektere deg selv, være tro med deg selv, og være grei med deg selv. Jobb med noe som betyr noe for deg. Når vi holder på med noe som er i tråd med verdiene våre skaper vi energi som driver ting fremover. Vær deg selv, ikke gjør deg til, finn retningen som er riktig for deg. Bruk tid med dem og det som gir deg energi. Lær å slappe av mellom slagene

 
IMG_0504.JPG

2. Et steingjerde bygges stein for stein
– kom i gang.

Vi bruker for mye tid på å tenke på hva vi skal gjøre, og for lite tid på å gjøre. Analyse er fint, men ikke overanalyse. Ta en avgjørelse, kom i gang, og gjør heller om på avgjørelsen om det trengs. Det eneste du får av å sitte på gjerdet, er vondt i baken. «Skal du skrive en bok» sa fattern: «begynn øverst til venstre på ei tom side, og skriv nedover». Spør deg selv; hva hindrer meg fra å komme i gang – her og nå?

 
animal-brown-calf-542258.jpg

3. Bonden vet at drømmer starter i det små
– finn glede i hverdagen.

Ta deg tid, se etter gullkorn i sanda. Det er ofte mer positivt rundt deg enn du tror. Let etter det positive i det negative; gråvær er fint innevær, og det vi forsøkte og ikke fikk til, lærer vi av. Alt starter med en tanke. Det er summen av mange små steg som driver deg langt. På jobb og i karrieren er det ikke alltid de store avgjørelsene som tar deg lengst. Summen av de mange små er de som er avgjørende.

 
aerial-aerial-shot-aerial-view-753868.jpg

4. Ikke bruk krefter på det du ikke får gjort noe med – tenk pragmatisk

Vi må bruke kreftene slik at vi får mest mulig igjen for dem. Vi møter ofte hindringer, men det du ikke får gjort noe med kan du kaste bak deg uten å se deg tilbake. Ikke svi av energien din på misnøye. Fattern fikk KOLS og klarte en dag ikke lenger å gå til kaffebordet på plenen. Han fikk satt ut en stol for hver tredje meter, gikk fra stol til stol, og nådde bordet. Han fant løsning i stedet for å være bitter. Det han klarte med livet, kan vi klare i jobblivet, om vi bruker kreftene på det vi får gjort noe med.

 
animal-farming-animals-farm-66627.jpg

5. Ikke nevn slaktingen for grisen
- vokt dine ord.

På gården var det ikke lov til å snakke om slakting i fjøset, fattern visste at grisene merket om vi snakket om det. Vi påvirker de rundt oss med egen sinnsstemning på jobben også. Spre god energi til de rundt deg for å få hjelp og støtte tilbake. Pass på hvordan du snakker til deg selv og andre. Et ord kan starte en krig og et ord kan løfte folk. Å bevege andre gjør vi best gjennom å forstå, og det er den gode lytteren som best forstår. Kvaliteten i kommunikasjonen synes i responsen - bruk ordene smart

 
scott-goodwill-408543-unsplash.jpg

6. En flink bonde er heldig med været
- vær optimistisk!

Optimisme tiltrekker seg ressurser. Let bevisst etter årsaker til at ting vil gå bra, ikke grunner til at det skal gå dårlig. Tro kan flytte fjell, og det begynner i eget hode. Spre troen på muligheten til de rundt deg. Den som jobber hardt har mest flaks og den som jobber godt lenge nok får alltid resultater.

 
cereal-close-up-crop-326082.jpg

7. Avlingen må inn før vinteren
- skap resultater.

Om vi følger de seks første budene kommer resultatene! Men vi må ha en grunnholdning som sier at resultater er viktig. Jeg tar ansvar. Jeg gjør jobben bedre i morgen enn i går. Mål er til

for å nås og siden vi jobber med noe som betyr noe for oss, gir dette oss mer enn kun å gjøre jobben. Min oppgave er å drive ting fremover, helt inn i mål, og den som kommer etter meg skal få det lettere fordi det gode grunnlaget er lagt.

Disse syv budene er grunnsteinene i «Sunt Bondevett på jobben». Disse budene gir vi nå innhold slik at alle som ønsker en bedre jobbhverdag kan leve etter budene i det daglige. Det blir en verktøykasse for arbeidsliv og ledelse. Verktøykassen består av metoder og teknikker, tips og konkrete råd, og leveres i form av foredrag, videoer, nedlastinger, podcasts, og etterhvert produkter og abonnementer. Dette blir et univers på nett for alle som vil ha mer tilfredshet i egen jobb!